13 MINUTES (2021)

Hari yang sibuk buat penduduk di bandar kecil bernama Heartland, normal dengan anak-anak kecil bersekolah dan orang dewasa dengan urusan pekerjaan masing-masing. Media mula memaklumkan tentang pergerakan angin puting beliung yang akan melalui beberapa daerah termasuklah Heartland. Penghuninya diminta sentiasa berwaspada dengan sebarang arahan dan siren yang dibunyikan.

Filem ni dibahagikan kepada 3 fasa. Fasa pertama, sebelum bencana berlaku. Ia menfokuskan kepada kehidupan 4 keluarga iaitu Kim, Anna, Jess dan Rich yang setiap satunya mempunyai cara kehidupan yang berbeza.

Fasa kedua, apabila siren kecemasan dibunyikan. Babak inilah paling dinanti…hanya ada 13 minit sahaja untuk mereka mencari tempat yang selamat untuk berlindung. Memang banyak drama masa ni. Yang cari anak, cari suami tak balik-balik, masa ni jugalah nak bergaduh anak beranak pastu naik traktor kononnya nak tengok lembu dikandang, bergaduh dengan boyfriend pun ada sampai dah tak sempat nak berlindung…eh macam-macam pula.

Fasa ketiga, selepas bencana berlaku. Apa yang berlaku kepada semua survivor?. Memang padang jarak, padang tekukur jadinya bandar kecil tu. Rata habis. Disini pun ada babak drama yang menyatukan setiap keluarga…

Best ke filem ni?.. mesti ada yang komen nanti. Percayalah 50 minit yang pertama dah macam drama pukul 7 tv3, boleh terlelap makcik dibuatnya. Tapi masa dah masuk fasa siren dibunyikan, OK kita boleh rasakan tekanannya. Masa tu lah, filem ni betul-betul beraksi.

Genre Disaster ni genre yang menarik juga ditonton, selain dari “based from true event”
kesan emosinya juga mendalam. Boleh juga dijadikan panduan sekiranya kita terperangkap dalam situasi seperti ini. Contoh filem lain yang berada dibawah genre ni seperti Poseidon, Twister, Contagion, DeepWater Horizon, The Impossible (tsunami di Thailand) dan banyak lagi.

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top