5 Siri Anime Pilihan Terbaik Untuk Ditonton

Berikut ialah 5 siri anime pilihan terbaik yang wajib berada dalam senarai tontonan bagi yang baharu sahaja ingin berjinak-jinak dengan siri anime:

1. VINLAND SAGA

“Vinland Saga,” yang berdasarkan siri manga dengan nama yang sama, telah ditulis dan diilustrasikan oleh Makoto Yukimura. Siri ini mengisahkan tentang seorang pemuda bernama Thorfinn anak kepada salah seorang pahlawan Viking terkuat yang berusaha membalas dendam kematian bapanya terhadap pembunuhnya, ketua tentera upahan Askeladd. Selepas menyertai tentera Askeladd dalam percubaan untuk membunuhnya dalam pertempuran, dia akhirnya terperangkap dalam peperangan. “Vinland Saga” ditayangkan pada 19 Julai 2019.

2. INUYASHA

Dalam era feudal Jepun, separuh syaitan dan separuh manusia InuYasha tersedar dari tidur selama 50 tahun selepas pendeta kuil bernama Kikyo, yang juga merupakan cinta dalam hidupnya menembaknya dengan anak panah yang meletakkannya di bawah jampi selepas tanpa sedar ditipu untuk mempercayai InuYasha menyerangnya.

Lima dekad kemudian, gadis sekolah moden Kagome membebaskan InuYasha dari penjaranya dan kedua-duanya memulakan perjalanan bersama rakan-rakan untuk mencari punca di sebalik rancangan itu. Siri ini diadaptasi daripada siri manga yang berkongsi nama yang sama. Ia ditulis dan diilustrasikan oleh Rumiko Takahashi, dan anime itu membuat debutnya pada 16 Oktober 2000.

3. JUNJI ITO MANIAC: JAPANESE TALES OF THE MACABRE

Penulis seram manga popular Junji Ito membawa cerita manga yang paling ngerinya ke dalam musim berasaskan antologi 12 episod, menampilkan beberapa karya paling popularnya, termasuk “The Hanging Balloons,” “Sōichi” dan “Tomie.” “Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre” telah dikeluarkan di Netflix pada 19 Januari 2023.

4. ONE PUNCH MAN

Saitama ialah adiwira yang paling berkuasa di dunia, mempunyai keupayaan untuk membunuh sesiapa sahaja dengan hanya satu pukulan penumbuk. Walau bagaimanapun, semakin bosan dengan kekuatannya yang besar, dan tanpa pesaing yang layak untuk mencabarnya, dia bersara daripada tanggungjawabnya sebagai heroin dan jatuh ke dalam kemurungan yang terjerat dengan perasaan tidak puas hati. Rancangan ini diadaptasi daripada siri manganya, yang ditulis oleh ONE dan Yusuke Murata. Siri ini ditayangkan pada 5 Oktober 2015.

5. NEON GENESIS EVANGELION

Anime 90-an “Neon Genesis Evangelion” merakamkan kisah seorang lelaki muda yang menyertai sekumpulan juruterbang quad yang melawan tentera raksasa yang menyerang Bumi, dengan misi untuk memusnahkan semua manusia. Anime mech, anime yang banyak menampilkan robot, stesen angkasa dan android, ditulis oleh Hideaki Anno. Tidak seperti kebanyakan siri anime, anime untuk “Neon Genesis” telah dicipta sebelum manganya. Walau bagaimanapun, manga itu dikeluarkan sebelum anime, kerana kelewatan pengeluaran. Siri ini memulakan kerjaya pada 20 Ogos 1997.

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top