Anarchist from Colony (2017)

Filem ini sangat menarik dan telah banyak memenangi pelbagai anugerah di Korea.

Filem ini berdasarkan kisah benar Park Yeol, seorang anarkis dan revolusioner yang mengetuai kumpulan anarkis Heukdohoe. Mereka merancang untuk membunuh Putera Mahkota Hirohito semasa pendudukan Jepun di Semenanjung Korea. Filem ini juga mengkaji hubungan antara Park dan kekasihnya, Fumiko Kaneko, seorang nihilis (fahaman falsafah yang menolak semua nilai dan kepercayaan yang sedia ada. Mengikut fahaman nihilisme kehidupan atau dunia ini tiada makna atau tujuan hidup. Mereka yang percaya kepada nihilisme berkata bahawa tiada sistem moral yang benar.) Jepun yang bersimpati dengan rakyat Korea yang ditindas di bawah pemerintahan Jepun.

Park Yeol ialah ketua kumpulan anarkis Bulryeongsa, yang terdiri daripada 14 ahli Korea dan 5 ahli Jepun. Dia kelihatan seperti seorang pemuda yang santai, berani, dan tidak suka menyusahkan orang lain. Pasangannya, Fumiko, seorang wanita yang kuat dan pintar, kelihatan positif dengan rasa humor, walaupun dia berada di penjara bersama teman lelakinya.

Filem ini menunjukkan kumpulan anarkis Heukdohoe membincangkan kaedah mereka untuk melawan penindasan Jepun terhadap rakyat Korea. Park Yeol sebagai ketua kumpulan ini, merancang untuk mengebom Putera Hirohito. Walau bagaimanapun, Gempa Bumi Kanto pada tahun 1923 melanda Jepun, meninggalkan bandar itu dalam runtuhan.

Bekas Menteri Hal Ehwal Mizuno menyebut bahawa orang Korea telah mencemarkan telaga air dan membakar bandar itu selepas gempa bumi. Dia mempromosikan idea bahawa patriot Jepun harus keluar dan membalas dendam; ada kemungkinan dia hanya ingin membalas dendam atas insiden 1 Mac, di mana anarkis Korea memberontak terhadap imperialisme Jepun.

Selepas itu, berlaku Pembunuhan Beramai-ramai Kanto, di mana lebih 6000 orang Korea telah dibunuh oleh pengawal sukarelawan Jepun. Untuk menutup pembunuhan beramai-ramai, Mizuno memberi tumpuan kepada aktiviti Yeol dan organisasinya. Memandangkan mereka mendakwa sebagai anarkis, dia cuba menuduh mereka melakukan jenayah terhadap Jepun untuk meminimumkan perbincangan tentang pembunuhan beramai-ramai, akhirnya memberi tumpuan kepada rancangan Yeol terhadap Hirohito. Perbicaraan yang berikut menyerlahkan bagaimana Yeol dan Kaneko mempersendakan kerajaan Jepun dan cara imperialis. Mereka membincangkan hasrat mereka supaya rakyat Jepun hilang kepercayaan terhadap pemerintahan keluarga diraja ke atas negara itu. Mereka menyatakan bahawa dengan cara ini, kesaksamaan antara kelas dan orang boleh berlaku;

mereka juga membincangkan bagaimana mereka sedar bahawa jemaah mereka bertujuan untuk menutup Pembunuhan Beramai-ramai Korea dan akan melakukan segala yang mereka boleh untuk mencegah perkara ini. Di sebalik kepercayaan ini adalah detik persahabatan dan cinta mereka yang berpusat pada keinginan mereka untuk revolusi.

Kumpulan anarkis Heukdohoe menyedari bahawa perbicaraan mereka bertujuan untuk menutup Pembunuhan Beramai-ramai Kanto dan mereka akan melakukan segala yang mereka mampu untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.

Filem ini menunjukkan detik persahabatan dan cinta yang sengit antara Park Yeol dan Fumiko Kaneko.

Perbicaraan Park Yeol dan Fumiko Kaneko membuatkan kerajaan Jepun kelihatan bodoh dan korup.

Park Yeol dan Fumiko Kaneko telah dijatuhkan hukuman penjara, tetapi mereka mengelak hukuman mati.

Selepas Fumiko Kaneko meninggal dunia di penjara, Park Yeol percaya bahawa dia telah dibunuh oleh kerajaan Jepun.

Kumpulan anarkis Heukdohoe memulakan perjalanan untuk mengambil mayat Fumiko Kaneko dan memberikannya pengebumian yang sewajarnya.

Filem ini mengetengahkan kehidupan seharian masyarakat Korea yang dijajah Jepun ketika itu.

Filem ini menunjukkan peranan wanita dalam gerakan anarkis dan revolusioner pada awal abad ke-20 di Korea dan Jepun.

Filem ini memaparkan kekejaman kuasa imperialis Jepun di Korea pada awal abad ke-20.

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top