BLACK KNIGHT (2023)

BLACK NIGHT (2023)

“Black Night” adalah adaptasi dari Webtoon bertajuk “Black Night (Delivery Night) oleh Lee Yun-kyun (Lee Yoon-gyun) dan siri Netflix ini adalah arahan oleh Cho Ui-seok.

Siri yang diadaptasi berdasarkan webtoon popular yang telah memenangi Anugerah E-IP di Pasaran Filem Asia dengan tajuk yang sama ini berlatarbelakangkan tahun 2071 dengan dunia yang udaranya tercemar dimana manusia ketika itu harus bergantung kepada topeng oksigen untuk bernafas.

Semenanjung Korea saat itu mengalami “fenomena penggurunan” dimana rumput dan hutan menjadi kering akibat teriknya matahari dan menyebabkan banyak kebakaran berlaku. Kawasan gurun akan bertambah menjadi lebih luas apabila kemarau berlaku dan hanya 1% daripada penduduk yang dapat bertahan.

Dan disinilah, “Courier Service” memainkan peranan penting kerana itu adalah satu-satunya kerja bagi semua pelarian ketika itu untuk bertahan hidup dan kumpulan ini bertanggungjawab untuk kelangsungan hidup umat manusia yang hampir pupus.

Khidmat “Courier Service” digunakan untuk menghantar bekalan oksigen yang dijual kepada golongan yang mampu. Manakala golongan pelarian pula harus bertarung antara hidup dan mati jika bekalan oksigen habis apabila mereka tidak mampu lagi untuk membeli.

Kim Woo Bin yang digambarkan sebagai seorang lagenda penghantaran barang  yang digelar sebagai 5-8, mempunyai kemahiran kombat yang luar biasa dan ketahanan untuk hidup lama di luar telah bertemu dengan pelarian bernama Sa Wol (Kang You-seok) yang juga memiliki impian menjadi seperti 5-8.

E Som pula sebagai Seol Ah, seorang major perisikan tentera. Kemudian ada Song Seung-heon membawa peranan sebagai penjahat Ryu Seok hati kering dan kejam yang menerajui sumber utama penghasilan oksigen.

Akibat dari diskrminasi, 5-8 dan ahli pasukannya yang lain harus bertindak secara senyap-senyap untuk membongkar komplot dan konspirasi Ryu Seok yang mempunyai niat jahat tersembunyi. Nyawa para pelarian dalam bahaya kerana Ryu Seok ingin memusnahkan dan membunuh mereka semua sekaligus demi kepentingan sumber oksigen dan projek rahsia yang dijalankannya iaitu projek uji kaji manusia.

Siri ini hanya ada 6 episod sahaja, jalan cerita yang cukup menarik! Padat dengan plot dan aksi yang pasti menghiburkan!

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top