Bliss (2021)

Bliss 2021
Sebuah kisah sains fiksyen antara terbaik dihasilkan oleh Amazon Prime.
.
Kisah bermula di sebuah pejabat dan Gregg Witles sibuk sudah berjam di biliknya sibuk menyiapkan lukisan-lukisannya, lukisan mengenai impian hidupnya, rumah yang besar, permandangan yang indah, memiliki teman hidup idaman dan keharmonian aman sekali.
.
 
Disamping itu di luar biliknya officer operator sibuk melayan pelanggan dan ada panggilan yang masuk ditransfer oleh officer ke talian Gregg Witles, tapi tidak dilayannya,
 
Masuk fon call lain ke handphone nya, rupanya call daripada anaknya Amele meminta ayahnya hadir pada hari graduasi di universiti Amele tak lama lagi, nampak macam berat jeee si Gregg untuk hadir, tapi demi anak kesayangannya dia buat keputusan akan pergi, rupanya Gregg sudah lama tak berjumpa anak perempuan dan anak lelakinya, juga isterinya.
.
Setelah menamatkan perbualan, call lain masuk dari seketeri bossnya yg meminta turun ke bbawah bertemu dengan bossnya, Gregg menjawab dan akan hadir, disamping itu dia masib sibuk dengan lukisannya, selepas itu dia membelek satu bekas ubattt, mendapati bekas ubaaat tersebut hampir kehabisan, terus membuat call lain untuk menyemak farmasi ubatttnya dilayani oleh mesin operator mengarahkan menekan butang menu2 tertentu, tengah2 dia membuat panggilan farmasi, masuk panggilan seketeri bossnya lagi minta dia turun ke tingkat bawah, nampak macam ada problem antara Gregg dengan boss dia, Gregg bagi tahu kepada seketeri bahawa dia akan turun kejap lagi, dia sambung panggilan ke farmasi semula, bertanyakan dia perlukan ubatt kerana ubattnya telah kehabisan, farmasi mintak dia pergi ke farmasi untuk mendapatkan ubatttnya.
.
Habis call dengan farmasi, seketeri boss call lagi si gregg kali ni dengan nada marah dan pressure dia menyatakan boss takde masa nanti, Gregg mesti turun cepat boss nak jumpa, Gregg cepat2 masukkan lukisan ke dalam begnya, makan ubat dan terus turun ke bawah tetapi pada masa tu dia lupa tertinggal wallet miliknya di atas meja di bilik.
 
.
Beberapa minit boss keluar dari bilik air, dan bercakap dengan Gregg beberapa perkara kemudian dia meminta maaf bahwa dia terpaksa memecat Gregg, bila terdengar dari bossnya, Gregg seolah macam termenung jauh tanpa perasaan, boss memanggil namanya berkali-kali, tetapi tiada tindak balas langsung, termenung lagi, sehingga bossnya pergi betul ke depan muka Gregg yg termenung tu, tiba2 Gregg bangun berdiri dengan pantas menyebabkan boss nya tadi terjatuh ke belakang dan terhantuk kepalanya ke meja lalu rebah tidak bernyawa.
.
Perhhh, Gregg cuba menolong bossnya yg jatuh tadi, bila dia cek nadi bossnya dah tak bergerak lagi, di luar bilik bossnya ada meje seketeri memang duduk di situ. Gregg mula panik, dia cuba lari keluar tapi maayat bossnya masih ada di situ, dia ketuk2 pintu nak lari ikut bilik air, bilik air ada orang, dia buntu sekejap, seketeri di luar jenguk2 ajaaa ke bilik bossnya, tetiba Gregg dapat idea letakkan tubuh boss dia di balik langsir tingkap menghadap ke luar tingkap, sambil berdiri di sangkutkan kedua-dua tangan boss ke langsir. perhhh cuak dibuatnya.
.
 
selepas itu tiba2 jeee seketeri masuk ke bilik bossnya, nasib baik langsir yg menutupi tak diperasankan oleh sketeri, Gregg bagi tahu Boss dia keluar ikut laluan lain pergi merokok.
 
Selepas seketeri boss keluar dari bilik itu, si Gregg pecut lari meninggalkan bangunan office dengan tergesa-gesa, dia cuak takut terbuka rahsianya, sampai ke bawah bbanguna dia seberang jalann, lalu dia pergi ke Barr sebelah bangunan tempat dia bekerja.
.
Bila sampai Greg ke dalam bar diia terus order minuman keras, disamping itu dia diperhatikan oleh seorang perempuan bernama Isabela lakonan Salma Hayek, Isabella menegur Gregg dan mengetahui nama Greg sedangkan Greg tak pernah berjumpa dengan Isabella, pelikkannn??? Tetiba dia offer pertolongan kepada Gregg atas yang menimpa ke atas bossnya tetapi bersyarat, dia mesti menolong Isabella terlebih dahulu.
.
 
Memula Gregg macam menolak tetapi seolah apa yang Gregg buat di office tadi diketahui oleh Isabella, Issabella menunjukkan tubuh boss Gregg yg tersidai di tingkaap office kepada Gregg dari Bar, memang nampak jelas gaiss. ini membuatkan Gregg bertambah lagi tidaak dapat duduk diam, lagi dia merasakan diri dia tidak selamat kerana ada saksi yaang mengetahui perbuatannya di Office tadi.
 
.
Okay, Greg ingin monolong Isabella, dengan cara dia mesti mengambil Locket rantai berisi Kristal kuning dari suaminya, Gregg mempersoalkan kenapa dia Issabella tak ambil sendiri, Isabella memberitahu dia telah bercerai dan suaminya adalah REAL sama seperti Gregg, saama seperti Issabila dan orang yg ada di dalam bar semuanya tidak Real dan boss Gregg juga tidak Real, Real apa itu Real dan tidak Real ???
Nanti korang layanlah cita ni apa yg dimaksudkan real dan tidak real, hahahahaha.
 
.
Misteri, mesteri, okay Gregg mulalah dapatkan kalung ada isi kristal kuning diambil dari ex suami Isabella, bila diberikan kepada Issabella, Issabella bertanya bagaimana si Gregg dapatkan locket itu dan bagaimana keadaan bekas suami dia, masa si Gregg dapatkan kalung tu, suami dia dalam keadaan tidak sedarkan diri, lalu si Issabella perintahkan supaya Gregg pergi semula kepada ex suaminya dan ambil duit di dalam Wallet ex suami dia, maka Gregg pon ikut akur aje, dan berjaya mendapatkannya diberikan kepada Issabella,
 
Setelah itu Issabella ambil kantung kalung tu yang terdapat biji2 kristal kuning lalu dia memakannya sebiji sahaja, Issabella memejamkan mata macam orang bertapa disaksikan Gregg, selepas itu, tiba2 jaaa badan boss Gregg yg tersidai di tingkat melorot ke dapan lalu membuka tingkap office dan tubuh boss Greegg terus jatuh dari tingkat yang tinggi ke bawah lantai bangunan, cuba bayangkan gaisss habiss.
.
 
Nampak Seolah2 dia jatuh terjun bunnuh diri, sesambil itu kejadian itu disaksikan oleh office mate Gregg, terperanjat beruk mereka semua, mereka beranggapan bahawa boss dia terjun bunnuh diri, si Gregg apa lagi bila nampak benda jadi macam tu dia cepat2 keluar bar berlari mendapatkan kawan2 officemat dia, dalam masa yg sama Issabella pon berlari berkejaran mengikuri Gregg, hahahaha, misteri2,
 
belum sempat si Gregg sampai kepada opis mate dia si Isabella memintas Gregg lalu menarik Gregg supaya meninggalkan lokasi kejadian, Gregg ikut aje Issabella yg. menolong beredar dari situ dengan berjalan kaki.
.
Gregg dibawa ke tempat tinggal Isabella di tempat peninggalan gelandangan, di sana Gregg diajar kawal kuasa magic jarak jauh dengan menyalakan api macam super powerlah, ada makan2 minum2,
 
Gregg menunjukkan lukisan yg dilukisnya di office kepada Issabella, Issabella mengakuinya bahawa lukisan itu adalah real dan gambar teman hidup impian yg dilukis oleh Gregg adalah dirinya ISSABELLA, dan keluarlah berita dalam tv bahawa boss dia meninggal disebakan terjun bangunan bukan disebabkan Gregg, waaahhhh makin menarik cerita ni.
 
huhuhu…
 
Ada banyak plot dalam cita ni best2, dan banyak Misteri, ada orang kata cita ni mirip The Matrix, sebenarnya tidak sama sekali,
.
 
Si Gregg dipelawa Issabela tinggal bersamanya, tetapi pada mulanya si Gregg menolak, tetapi oleh kerana wallet dia tertinggal di office malas nak ke office, jadi dia lepak dok dengan Issabella beberapa tempoh seketika,
 
Konflik berlaku apabila anak perempuan Gregg mencari nya kerana dah lama tidak berjumpa dengan nya, perkara ini tidak disukai oleh Issabella, kerana dalam masa yg Gregg mencari anak dia yang bernama Amele, Issabella kalau boleh nak Gregg dok sehidup semati dengan Gregg di sisi, dan Issabella memberitahu kepada Gregg bahawa anak permpuan Gregg bukanlah Real, hal ini membuatkan Gregg hangin satu badan, dia mpertikaikan apa itu REAL dan apa itu TIDAK REAL???
 
Maka Issabella mulalah nak terangkan kepada GREGG perkara yang sebenar dengan menggunakan tools Kristal Biru yang di simpanya sebanyak beberapa belas Kristal biru. Jenjennnnnggggg!!! Cemas kaaannn gaisss???
.
korang layanlah cita ni seturusnya, kalau ligal boleh dapatkan di Amazon Prime.
 
Cita memang padu dan mind blown, susah nak bezakan Gregg tu siapa sebenarnya, termasuk Gregg juga konfius siapa dirinya sebenar gaisss, ada banyak persoalan dalam Movie ni, siapakah dia Issabella, Apakah dia Brainbox??? Apa itu Real?? Bagaimana Isabella sangat mengenali Gregg???
Layan gaisss!!!
 
☺☺☺
 
{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top