Crisis (2021)

Crisis (2021)

Pengedar daddah remaja Cedric Beauville ditangkap oleh Polis Canada di sempadan USA- Canada kerana memiliki sejumlah besar pill Fentanil haram.
 
Di sebuah mesyuarat board Pharmaceuticals Northlight, Dr. Bill Simons lakonan Luke Evans mengumumkan kejayaan syarikatnya menghasilkan Klaralon untuk menggantikan painkiller yang membawa banyak mudhaarat kepada manusia, hal ini merasakan satu kegembiraan sejumlah besar ahli-ahli board yang hadir bertepuk tangan tanda gilang-gemilang.

.
Saintis Biokimia penyelidikan Universiti Everett Dr. Tyrone Bower (lakonan Gary Oldman) dikontrak oleh Northlight Pharmaceuticals (syarikat membuat ubataaan) untuk menjalankan kajian untuk menyokong produk terbaru mereka, Klaralon. Ubaat ini disebut-sebut sebagai ubaat penahan sakit tanpa ketagihan pertama dan akan segera dikeluarkan sebagai pengganti Oxycodone.
.

Kajian ini mendapati hasilnya; Klaralon pada mulanya kelihatan tidak ketagihan apabila diminum setiap hari selama 7 hari pertama, (parameter atau sukatan bacaan ini yang ditentukan oleh Northlight), namun setelah 7 hari ia menjadi hampir tiga kali lebih ketagihan daripada Oxycodone.
Klaralon diberikan kepada tikus makmal diberikan minum, selepas 7 hari kesemu tikus tersebut matiii, dan perkara ini diulang-ulang oleh pembantu penyelidik Dr. Bower.

Menyedari implikasi kesihatan awam, Bower mengesyorkan kepada Northlight agar mereka menunda pengeluaran Klaralons untuk ujian lebih lanjut, ini menyebabkan ditolaknya. Anggota board Dr. Bill Simons cuba menghasut Dr. Bower bersama CEO nya Dr. Meg Holmes lakonan Veronica Ferres untuk berubah fikiran dengan menawarkan geran penyelidikan yang besar sebanyak 710K USD, tetapi Dr. Bower menolak.
.

Dengan Northlight sebagai salah satu penyumbang utama universiti, Dr. Bower mendapati dirinya mendapat tekanan dari ketua jabatan Dr. Greg Talbot lakonan Greg Kinnear untuk menyetujui kajian itu, tetapi sekali lagi dia enggan.
.

Northlight bercadang membocorkan maklumat untuk merosakkan reputasinya mengenai kisah silamnya sepanjang dia berkhidmat sebagai pensyarah di Universiti, dan dengan sebab itu pihak Universiti Everett membatalkan tugasnya.
Desperate dengan perkara ini, Dr Bower bercadang untuk menyalurkan maklumat dan menghubungi FDA (Food Drugg Administration) mengenai apa yang dikajinya dalam tempoh 8 tahun tentang Klaralons, yang juga berkaitan dengan penyiasat Ben Walker.
.

*************************

Ejen DEA (Drugg Enforcement Administration) yang berpangkalan di Detroit, Jake Kelly telah berjaya menyusup dua kartel daddah berskala besar yang menjalankan penyalahgunaan daddah (fentanyl).

Salah satunya dikendalikan oleh Mafia Armenia yang mengendalikan kilang pil di seluruh AS. Yang lain berpusat di Montreal, Quebec yang dikendalikan oleh raja daddah Claude ‘Mother’ Veroche, yang beroperasi di sebuah restoran sangat terkenal (nondescript) yang dikenali sebagai La Marina.
Kelly merancang meyakinkan kedua-dua kartel itu dengan membuat jual beli daddah , sehingga kedua-dua kpala p3nj3nayah berkenaan dapat ditangkap serentak ketika mereka membuat pertemuan jual beli.
.

Kelly bertugas dalam keadaan sangat bahaya, dia terpak melindungi identiti sebenarnya daripada orang awam, lebih2 lagi p3nj3nayah kerana dalam masa yang sama dia adalah tukang deal daddah.

Kelly mempunyai personal yang bermotivasi untuk menangkap mereka, kerana dia mempunya seorang adik perempuan dan adiknya menderita ketagihan h3roin. Hubungan Kelly dengan Ibu menjadi tegang apabila berita penangkapan Cedric tersebar, dengan Ibu menjadi bimbang ada pemberi maklumat dalam gerakkan organisasinya diketahui p3nj3nayah.

Oleh kerana masalah pembiayaan operasi, pihak atasan dalam jabatan Kelly Garrett memberikannya tempoh masa yang singkat untuk mengatur pertemuan antara kedua kartel itu.

Mother Veroche telah membvnuh Cedric di depan Kelly semasa dalam tahanan untuk menutup maklumat daripada pihak berkuasa, dan menjalankan perintah kedua dalam Guy Broussard setelah mengetahui dia telah berhubung dengan pihak berkuasa sedangkan sebenarnya pihak berkuasa berkenaan adalah Kelly, Mother telah tersilap percaturan.
****************************
Seorang arkitek dan bekas penagih Oxycodone yang semakin pulih iaitu Mrs Claire Reimann menjadi risau apabila anaknya yang berusia 16 tahun David tidak pulang dari latihan hoki, Dia kemudian ditemui mati akibat overdosis fentanil, ini mengejutkan Claire yang yakin anaknya tidak pernah mengambil daddah.
.
Mrs Claire Reimann seorang ibu yang sangat menyayangi anaknya David walaupon dia seorang penagih dad4ah, kehilangan anaknya menjadikan hidupnya tidak keruan, selalu berasa sedih dan pilu sekali.

Walaupun Jabatan Polis Detroit menganggapnya sebagai kem4tian yang tidak disengajakan, Claire mengupah penyiasat swasta untuk mengenalpasti samada anaknya David terpaksa mengambil fentanil dan dibuunuh.
.
Dengan menjejaki melalui media sosial David anaknya, dia mengesan salah seorang rakan anaknya, dan mengaku beberapa remaja dari pasukan hoki (dari Detroit dan Montreal) bekerja untuk Mother Veroche sebagai pengedar daddah, dan David hanya mengambilnya hanya sekali.

Reimann melintasi Jambatan Ambassador dan travel ke Montreal di mana dia mengupah penyiasat persendirian yang lain untuk memberikannya maklumat mengenai Mother Veroche dan meniliki pistul tanpa lesen untuk elak dikesan.

Kelly menyedari pergerakkan Reimann melalui penyiasatan rakan sekerja Cedric, dan memintasnya di luar La Marina. Kelly tidak menangkapnya, tetapi melepas p!stolnya dan mendesaknya untuk pergi untuk mengelak daripada diancam oleh pihak p3nj3nayah.

******************************

Movie ini dibintangi ramai bintang hebat-hebat dan terkemukan antaranya Gary Oldman yang pernah berlakon dalam film Harry Porter, Batman Bagin, Luke Evans pernah berlakon dalam filem The Hobbit, Dracula Untold Story, selain itu Michelle Rodriguez pernah membintang Avatar dan Fast and Furious.
.

Plot movie ini diceritakan berselang-seli antara ketiga-tiga watak utama, jadi memang tak rasa lama menontonya walaupon durasi movie mengambil masa hampir 2 jam.

Saksikanlahh gais kesudahan kisah ini yang penuh krisis plot akhir membuatkan kita terpena, Dr Bower mengalami desakkan yang dahsyat antara pihak firma dan universiti bagaimana tindakan susulan yang dilakukan??? Berjayakah ejen Kelly menangkap dan memberkas kedua-dua penj3nayah yang sangat berprofile tinggi itu gaisss???

.
.
Berjayakah Mrs Claire Reimann bertemu dengan pembunnuh anaknya??? apakah tindakan yang dibuat olehnya???
Adakah ketiga-tiga watak ini akan bertemu untuk menyelesaikan krisis yang dihadapi atau bagaimana???

.
Gary Oldman sebagai Dr. Tyrone Brower, seorang pengkaji scientist dan penysarah di Everett University
Armie Hammer sebagai Jake Kelly, seorang undercover DEA Special Agent
Evangeline Lilly sebagai Claire Reimann, seorang architect dan bekas penagih
Greg Kinnear sebagai Geoff Talbot, Brower’s superior di Everett University
Michelle Rodriguez sebagai Garrett, seorang DEA Supervisory Special Agent and Kelly’s superior
Luke Evans sebagai Dr. Bill Simons, seorang senior ahli board di Pharmaceuticals Northlight
Lily-Rose Depp sebagai Emmie Kelly, Adik kepada Jakes dan seorang penagih

Indira Varma sebagai Madira Brower, Isteri Dr. Tyrone Bowers’ sarat mengandung
Kid Cudi sebagai Ben Walker, an penyiasat pemkanan and Pengurusan daddaah
Martin Donovan sebagai Lawrence Morgan, founder of Northlight Pharmaceuticals
Veronica Ferres sebagai Dr. Meg Holmes, CEO of Northlight Pharmaceuticals
Mia Kirshner sebagai Susan Reimann, Claire Kakak Reimann

Charles Champagne sebagai Cedric Beauville, a teenager from Montreal who works sebagai a drug runner
Michael Aronov sebagai Minsebagai Sagamoniyan, an Armenian Mafia member controlling fentanyl distribution across the United States
Adam Tsekhman sebagai Armen Metosyan, fellow member of the Armenian Mafia and partner of Sagamoniyan
Duke Nicholson sebagai Derrick Millebran, a hockey player from Montreal working sebagai a drug runner
Toni Garrn sebagai Sarah, executive sebagaisistant to Dr. Bill Simons
Billy Bryk sebagai David Reimann, Claire’s teenage son and a semi professional hockey player
Sara Sampaio sebagai Ines

Ellora Torchia sebagai Reeva, a scientist working sebagai part of Bower’s research team
Nicholsebagai Jarecki sebagai Stanley Foster, a DEA Special Agent and partner of Kelly
Guy Nadon sebagai Claude ‘Mother’ Veroche, an illegal fentanyl distributor operating in Quebec
Éric Bruneau sebagai Guy Broussard, Mother’s second in command and enforcer
Hiro Kanagawa sebagai Dr. Ishiyama, a friend and colleague of Bower

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top