Dark (2020)

Dark (2020)

Dark (Netflix series)
 
Aku bukan nak review siri ni tapi nak bagi tau kenapa korang kena layan siri ni..
 
Siri ni betul mind blowing grade A1.siri berkenaan time travel yang menggunakan konsep “Bootstrap Paradox” di mana tahun dahulu, sekarang dan masa depan berkait antara satu sama lain dan boleh dikatakan tak tahu di mana permulaanya. (macam istilah ayam dulu ka tau telur dulu?) Mengisahkan keturunan 4 keluarga yang mana susur galur berkaitan antara satu sama lain dari masa selum dan selepas..
 
Aku selute pengarah siri ni yang mana aku Cuba Cari plot hole tapi tak jumpa, setiap persoalan akan ada jawapan di episode yang lain.. Dan siri ini memang dah complete 3 season yang telah dirancang rapi .. (habis terjawab semua persoalan di last season 3 dan takan ada season 4-so takde la jadi siri yang terlalu banyak season sampai dah start jadi merapu macam siri siri lain)
 
Bila bersentuh kisah time travel tak terlepas pengarah untuk mengulas berkenaan “Alternate World” yang mana di ceritakan dalam season 3.Di sini kalau korang perasan Alternate World dia tak ubah macam mirror kepada Original World (contoh kalau OrgW tangga rumah belah kiri di AtlW tangga rumah belah Kanan,cukup detail.
Siri ni berbaloi ditonton untuk pengemar “time travel” walaupun nampak Sedikit slow paced tapi bila dah start engine panas dalam episode 3 s1 memang takan bangun dari kerusi.
 
Soundtrack siri ni pun aku suka kena dgn art di setiap akhir siri
Salah satu soundtrack dr season 2
 
Dan bila ko layan pulak ulasan ulasan dari youtuber berkenaan siri ni perghh lagi ko rasa memang betul teliti pengarah ni buat Dark.
 
Sebagai satu Contoh “time travel machine” tu sebenarnya ada satu saja tapi bila beralih dari tahun ke tahun nampak macam machine tu ada lebih dari 2 tapi sebenarnya cuma satu. Dan jangan lupa layan ulasan time line setiap watak.. Memang perfect
 
Time line “time travel machine”
Dark complete time line
 
Selamat menonton
Untuk tidak pening pening semasa menonton di sarankan refer dengan family tree setiap watak dalan siri Dark ni.

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top