EVEREST (2015)

EVEREST (2015)

-BERDASARKAN KISAH BENAR-

-Pendakian Yang Membawa Maut-

Gunung yang mempunyai ketinggian 8.848 meter diatas permukaan laut ini merupakan salah satu gunung paling tinggi dan merbahaya di dunia.

Dengan ketinggian seperti itu, agak sukar untuk pendaki bertahan lama akibat tekanan udara dan oksigen yang rendah jika peralatan tidak mencukupi, kadar suhu dia ekstrem dan keadaan cuaca yang tidak menentu ditambah dengan badai salji yang runtuh.

Dengar je dah rasa seram dan ngeri kan? Ya, walaupun ramai yang dah berjaya sampai di puncaknya, risikonya juga amat tinggi. Meneruskan pendakian seperti ini umpama kita menempah kubur kita di Everest! Namun itu tetap tidak membantutkan sekumpulan pendaki pada tahun 1996 untuk menjejakkan kaki mereka di puncak tertinggi EVEREST!

Diambil dari kisah tragis sebenar yang berlaku pada 10-11 Mei tahun 1996, sekumpulan ekspedisi mendaki Gunung Everest berada diambang maut ketika berlakunya badai salji yang tidak diduga.

Untuk dapatkan scenario ekspedisi yang sebenar dilakukan ketika itu, anda boleh goggle dokumentari yang ditulis sendiri oleh salah seorang pendaki, Jon Kraukauer yang terlibat sama dalam ekspedisi tersebut bertajuk “INTO THIN AIR”.

Ia memperincikan pengalaman Krakauer dalam bencana Gunung Everest 1996, di mana 8 pendaki telah terbunuh dan beberapa yang lain terkandas oleh ribut salji yang ganas.

Di dalam filem ini, anda akan disajikan hampir 90% situasi sebenar yang berlaku dari bermula hingga akhir filem ini. Cinematography dan effect CGI yang ditonjolkan sepanjang pendakian dilakukan juga cukup realistik!

Mampu memberi kesan kepada emosi setiap penonton walaupun pengambaran hanya dilakukan di Italian Alps (kaki gunung Everest) dan dalam studio di Rome.. setakat itu sahaja pun dah mampu memukau mata kita terhadap pemandangan disekeliling gunung Everest.

Di sisi gelap lain, sudah pasti kita akan disajikan dengan babak² cemas dan mendebarkan perjalanan pendaki kumpulan ekspedisi yang penuh dengan emosi seperti naik ROLLER COASTER!!

Keadaan di mana para pendaki mula kekurangan oksigen, berhalusinasi, kemudian dilanda dengan keganasan badai salji!! Malah ada yang hampir kehilangan hidung, pipi dan tangannya!!

Kisah pendakian mereka tidak terhenti disitu sahaja, babak yang paling menyayat hati dan mampu membuat kita buat drama air mata adalah dimana salah seorang pendaki sempat membuat panggilan telefon kepada isterinya yang mengandung ketika itu.

Babak dimana sang isteri memeluk pakaian sang suami sehingga terlelap… deras terus airmata ini.. langsung membayangkan jika diri ini yang berada ditempat sang isteri tersebut 😭

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top