EVIL DEAD RISE (2023)

Evil Dead Rise (2023) yang baharu sahaja ditayangkan di pawagam luar dan dalam negara telah menerima sambutan dan review yang cukup memberangsangkan!

“Evil Dead Rise (2023)”  ialah sebuah filem genre “Horror Supernatural Slasher” Amerika 2023, ditulis dan diarahkan oleh Lee Cronin. Ia adalah ansuran kelima siri filem Evil Dead.

Betapa hebatnya kesan khas keatas seluruh adegan yang penuh grafik dan menjijikkan dengan kesan visual seperti kaca yang ditelan keluar dari badan serta semburan darah yang membanjiri segenap ruang, sesuai dengan apa yang dilaporkan dimana filem ini telah menggunakan 70,000 gelen darah sama seperti yang digunakan dalam pembuatan semula/sekuel Evil Dead 2013 ketika berlaku pertempuran melawan Deadites.

Filem ini dibintangi oleh Lily Sullivan dan Alyssa Sutherland sebagai dua adik beradik yang terasing, cuba untuk terus hidup dan menyelamatkan keluarga mereka daripada makhluk jahat apabila mereka menemui sebuah buku yang digelar “Buku Kematian” yang tersembunyi diruangan bawah tanah apartment yang mereka tinggal dan salah seorang anak Ellie (Alyssa Sutherland) bernama Danny tidak sengaja telah melepaskan entiti jembalang syaitan sehingga merasuki dan memakan jiwa Ibu mereka.

Berlatarbelakangkan sebuah bangunan apartment yang hampir dirobohkan membuatkan Ellie seorang ibu tunggal bersama 3 orang anaknya harus segere berpindah dari apartment tinggal mereka itu.

Kerana satu insiden selepas berlakunya gempa bumi telah membawa kedegilan Danny anak kepada Ellie kepada penemuan sebuah buku kuno yang dipanggil sebagai “buku kematian” dan dua cakera padat. Sejak buku itu dibuka dan cakera padat itu dipasang, tragedi cukup mengerikan telah menimpa Ellie, jasad Ellie kini dihuni dan dikawal oleh entiti jembalang yang bernama Deadites.

Kini ketiga-tiga anak Ellie dalam ancaman bahaya kerana Deadites ingin membunuh dan mengambil roh dan jasad ketiga-tiga anaknya untuk menjadikannya lebih berkuasa.

Adik Ellie iaitu Beth (Lily Sullivan) menyedari apa yang telah berlaku, segera mencari jalan menyelamatkan diri bersama anak-anak saudaranya, namun mereka semua terperangkap di apartment itu kerana lift dan tangga telah rosak dan roboh.

Dapatkah Beth dan anak-anak saudaranya selamat dari ancaman mati Deadites yang benar-benar menggerunkan itu?

YANG PASTI, IMPAK DIBERIKAN SEPANJANG JALAN CERITA INI CUKUP NGERI! CUKUP BERDARAH!! CUKUP MEMBUATKAN “ADRENALINE RUSH”!!

Pasti ada yang juga ingin tahu apakah Deadites itu dan asal-usulnya kan?

The Deadites (juga dikenali sebagai The Evil Dead ) adalah puak antagonis utama siri Evil Dead. Mereka adalah jembalang syaitan dan roh yang dikawal oleh kuasa kedua-dua Necronomicon Ex-Mortis yang dicipta oleh tangan Dark Ones dan Demon Kandarian. Mereka mempunyai kuasa untuk memiliki yang hidup dan yang mati.

The Deadites mampu memiliki tubuh orang lain, dan memakan jiwa mereka untuk hobi atau apabila ada yang menjengkelkan kepada orang yang membaca atau memainan pita perakam dengan kata-kata dari Kitab Orang Mati itu sendiri, untuk melepaskan syaitan. Roh-roh akan keluar dan mulai menguasai manusia yang tidak curiga dan kelaparan mereka terhadap daging manusia.

Deadites ini tidak mudah dibunuh kerana ia umpama parasit yang akan merasuk, menjangkiti dan memakan jiwa dari satu manusia ke manusia lain yang menjadi mangsa mereka.

Jadi pastikan anda menonton filem ini terutamanya jika anda meminati genre sedemikin!

9/10🌟🌟🌟🌟

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top