Gap Dong (2014)

Siri ini berdasarkan pembunuhan bersiri Hwaseong yang sebenar berlaku antara 1986 dan 1994, 15 wanita dan gadis muda dibunuh selain mendapat serangan seksual.

Pembunuhan bersiri yang tidak dapat diselesaikan selama 30 tahun ini dianggap sebagai kes jenayah paling terkenal dalam sejarah moden Korea Selatan. Kisahnya menjadi inspirasi untuk filem Memories of Murder 2003.

Berbalik kepada Kdrama “Gapdong”..

“Gapdong” ialah drama bersiri jenayah Korea Selatan 2014 yang dibintangi oleh Yoon Sang-hyun, Sung Dong-il, Kim Min-jung dan Lee Joon.

Plot berkisar tentang pembunuh bersiri terkenal yang dikenali sebagai “Gapdong,” yang telah membuat kekecohan di sebuah bandar kecil pada 1990-an. Polis cuba untuk menangkapnya tetapi gagal dan dia telah hilang tanpa jejak.

Pada hari ini, seorang pembunuh bersiri dengan identiti yang cukup misteri muncul dan mula melakukan jenayah yang hampir serupa dengan Gapdong.

2 detektif, Ha Mu-yeom dan Yang Cheol-gon, telah ditugaskan untuk menangani kes itu. Ha Mu-yeom mempunyai kaitan peribadi dengan kes itu kerana bapanya adalah salah seorang mangsa Gapdong. Yang Cheol-gon pula taksub mencari Gapdong dan telah menyiasat kes itu selama lebih 20 tahun.

Ketika kedua-dua detektif itu menyelidik dan menyiasat kes itu, mereka menyedari terdapat beberapa suspek yang berkemungkinan menjadi peniru Gapdong. Mereka itu termasuklah seorang ahli perniagaan, pemimpin kultus dan pesara polis.

Kdrama ini sangat “Underrated” guys dan sis percaya ramai masih tidak tahu kewujudan drama bersiri ini. “Gapdong” menyajikan jalan cerita yang cukup “intense” ini mempunyai 20 episod sahaja!

Menariknya, “Gapdong” dianggap sebagai salah satu Kdrama yang paling popular pada tahun 2014. Malah, Yoon Sang-hyun, yang membawa watak Ha Mu-yeom, telah memenangi anugerah Pelakon Lelaki Terbaik dalam Drama Bersiri di Anugerah Seni Baeksang ke-51.

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top