Hotel Rwanda (2004)

Hotel Rwanda (2004)

Siapa pernah tengok filem Hotel Rwanda? 

Berdasarkan kisah benar konflik antara kaum Hutu dan Tutsi di negara Rwanda pada tahun 1994.
 
Filem ni sgt mengesankan. Perspektif seorang pengurus hotel (lakonan Don Cheadle) yang terperangkap dlm konflik kaum dan cuba selamatkan sberapa ramai yg boleh.
 
Citer ni mengingatkan kita kpd genocide di Bosnia (berlaku tahun 90an juga) di mana jiran sembelih jiran sendiri, dan perkara ni dirancang senyap2 melalui propaganda dan mengapi-apikan sentimen perkauman.
 
Kaum tu dh lama prepare senjata senyap2, memang kejam.. yg satu lagi x tau apa.. so jadi mangsa tak berdosa. Kemuncaknya, dgn tiba2 dimulakan pembunuhan dan penyembelihan beramai2, buru dan bunuh. Ramai terpaksa bersembunyi dlm ketakutan. Gile ramai kena bunuh sampai jalan penuh mayat kereta x boleh lalu.
 
Kena tengok citer ni. Kena tahu bahawa manusia ni bila bodoh dan mudah percaya pada orang yg mengapi2kan akan sanggup bunuh orang lain, walaupun tahu membunuh itu dosa besar. Jiran sendiri bunuh jirannya yg dh lama kenal. Saya termenung lepas tengok citer ni, sedih. Berdasarkan kisah benar, kan. Boleh Google.
 
Saya sarankan peminat Sejarah utk tengok citer ni. Personally, saya bagi rating 8.5/10. Sedih, seram, ngeri, takut bercampur2. Filem ni pernah dicalonkan dalam Academy Award untuk anugerah pelakon terbaik, pelakon pembantu terbaik dan screenplay terbaik.
 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top