L.A. Confidential (1997)

 
#crime #mystery
 
Perhatian Spoiler Allert
.
Pada tahun 1953 Los Angeles, Sarjan LAPD Edmund Exley bertekad untuk mempertahankan reputasi bapanya, detektif terkenal Preston Exley, yang dibunuh oleh penyerang yang tidak dikenali Exley secara rahsia menamakan “Rollo Tomasi”, simbol untuk seorang penjenayah yang terlepas daripada keadilan. Dia bersetuju untuk memberi keterangan terhadap pegawai rasuah yang terlibat dalam kes “Bloody Christmas” sebagai pertukaran untuk kenaikan pangkat ke Leftenan Detektif, walaupun mendapat tentangan daripada kapten presint Dudley Smith.
 
Pekerja berpakaian biasa Wendell “Bud” White taksub menghukum lelaki yang mendera wanita, ibunya sendiri telah dibunuh oleh bapanya. White membenci Exley kerana rakan skuadnya, Dick Stensland, dipecat kerana penjelasan Exley. Dengan gangster Mickey Cohen dipenjarakan kerana mengelak cukai, Smith merekrut White untuk menyeksa dan menakutkan penjenayah luar bandar yang cuba bertapak di Los Angeles. White juga bertemu Lynn Bracken, seorang pelacur yang menyerupai Veronica Lake, dan bekas polis Leland “Buzz” Meeks. Kedua-duanya bekerja untuk Pierce Patchett, yang menyediakan perkhidmatan pelacuran peringkat tinggi dengan menggunakan pembedahan plastik untuk kelihatan seperti bintang filem.
 
Sarjan Jack Vincennes ialah seorang detektif dadah yang bekerja sebagai penasihat teknikal dalam siri drama polis TV Lencana Kehormatan. Sid Hudgens, penerbit majalah Hush-Hush, memberikan Vincennes maklumat tentang aktiviti jenayah selebriti supaya dia boleh membuat penahanan berprofil tinggi untuk Sid.
 
Exley tidak lama lagi memakan rompakan dan pembunuhan beramai-ramai di kedai kopi Nite Owl. Stensland adalah antara mangsa. Exley dan Vincennes menangkap tiga penjenayah kulit hitam kerana jenayah itu, yang kemudiannya melarikan diri daripada tahanan polis dan dibunuh oleh Exley dalam satu tembak-menembak. Exley diberi peringatan yang berani. Walaupun kes Nite Owl nampaknya telah selesai, Exley dan White masing-masing menyiasat lebih lanjut dan mencari bukti tentang raksasa di sekeliling mereka. White memulakan hubungan dengan Lynn, dan mengiktiraf mangsa Nite Owl, Susan Lefferts, sebagai salah seorang rombongan Patchett. Ibu Lefferts memberitahu White bahawa Stensland ialah “teman lelaki” Susan; White menggeledah ruang bawah tanah rumah ibu dan menemui mayat Meeks. Dia kemudian menyoal siasat Johnny Stompanato, bekas pengawal peribadi Cohen, yang berkata Meeks cuba menjual stok heroin besar yang telah dicurinya.
 
 
.
 
Hudgens membabitkan Vincennes dalam mengatur pertemuan homoseksual antara pelakon yang bergelut, Matt Reynolds, dan Perwakilan Negeri Ellis Loew, dengan niat untuk
 
mencipta skandal yang menguntungkan. Selepas Reynolds ditemui mati, Vincennes yang berasa bersalah mengiringi siasatan Exley untuk mencari pembunuh. Kemudian, Vincennes berhadapan dengan Smith dengan bukti bahawa Meeks dan Stensland bekerja bersama di bawah arahan langsung Smith sedekad sebelumnya, dan menghentikan tindakan keras terhadap Patchett, yang meminta Hudgens merakamkan gambar seorang ahli perniagaan dengan pelacur dalam skim sekatan. Smith menembak Vincennes, yang mati selepas berbisik “Rollo Tomasi”.
 
Keesokan harinya, Exley menjadi curiga apabila Smith bertanya kepadanya siapa “Rollo Tomasi” itu; nama yang hanya Exley kongsikan dengan Vincennes. Semasa menyoal siasat Hudgens, Smith mengatur agar White melihat foto Lynn bersetubuh dengan Exley, yang menyebabkan White yang marah mencari Exley. Di balai polis, White dan Exley bergaduh, tetapi berhenti apabila kedua-duanya menyedari bahawa Smith adalah seorang lelaki yang melakukan hubungan seks. Mereka membuat kesimpulan bahawa Stensland membunuh Meeks kerana heroin yang dicuri, dan bahawa pembunuhan di Nite Owl adalah untuk membolehkan Smith membunuh Stensland. Smith’s Man memerangkap tiga lelaki kulit hitam untuk kes pembunuhan Nite Owl dengan bukti yang diseludup. Exley dan White menyoal siasat Loew dan mengetahui bahawa Smith dan Patchett (dengan bantuan gambar kekangan Hudgens) telah mengambil alih empayar jenayah Cohen, dan bahawa pembunuhan itu adalah untuk menyelesaikan kes yang belum selesai. Mereka kemudian bertemu dengan Patchett dan Hudgens yang telah dibunuh.
 
Smith menarik Exley dan White ke dalam perangkap. Selepas pasangan itu membunuh pembunuh bayaran Smith dalam tembak-menembak, White dan Smith mencederakan satu sama lain. Semasa Exley menahan Smith dengan todongan senjata, Smith meyakinkannya bahawa dia akan berurusan dengan polis yang tiba dan menaikkan pangkat Exley. Smith berjalan pergi ke arah kereta api polis yang dipasang, tetapi Exley menembaknya di belakang, membunuhnya.
 
Di balai polis, Exley menerangkan apa yang dia, Vincennes, dan White tahu tentang perlumbaan Smith. LAPD memutuskan untuk melindungi imej mereka dengan mengatakan bahawa Smith meninggal dunia sebagai wira dalam pertempuran itu, sambil memberi Exley peringatan kedua yang berani. Di luar dewan bandar raya, Exley mengucapkan selamat tinggal kepada Lynn dan White sebelum melihat mereka memandu ke rumah Lynn di Arizona.
{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top