MEMORIES OF MURDER (2003)

“Memories Of  Murder (2003)”

Ia ialah sebuah filem thriller jenayah misteri dan penyiasatan Korea Selatan yang diarahkan oleh Bong Joon-ho, yang juga dikenali sebagai pengarah “Parasite” dan “Snowpiercer.”

Filem ini berdasarkan kes sebenar pembunuhan bersiri Hwaseong yang berlaku di bandar Hwaseong, Korea Selatan antara 1986 dan 1991.

“Memories of Murder” berlatarkan tahun 1986 dan mengikuti dua detektif bernama Park Doo-man dan Cho Yong-koo yang bertanggungjawab menyiasat beberapa siri pembunuhan yang berlaku di sebuah bandar kecil di luar bandar.

Kedua-dua detektif dan pasukan mereka menghadapi banyak halangan dalam penyiasatan, termasuk kekurangan bukti dan kemahiran forensik, pengakuan palsu dan tekanan politik daripada pihak atasan mereka.

Apabila kes itu berlaku, para detektif menjadi terdesak dan mula menggunakan kaedah ganas dan tidak beretika untuk cuba menyelesaikan kes itu. Cerita ini meneroka tema rasuah, perebutan kuasa, dan kesan psikologi yang diambil oleh penyiasatan terhadap watak yang terlibat.

Filem ini mempunyai jalan penceritaannya yang cukup kompleks, sinematografinya, dan penerokaannya terhadap siksaan psikologi dan emosi yang dicipta oleh kes itu untuk watak-wataknya cukup memberi kesan kepada sesiapa sahaja yang menonton filem ini, apatah lagi ia diambil dari kejadian sebenar.

Wajib tonton!

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top