Miss Wife / Wonderful Nightmare (2015)

Title Miss Wife Wonderful Nightmare (2015)


Type: Streaming Movie
Platform: iQiyi
Genre: Family Comedy Drama
.

Origin: South Korea
Main Casts: Uhm Jung-hwa, Song Seong-heon, Seo Shin-ae & Kim Sang-ho
Personal Rating: 7/10 🌟 🌟 🌟

Synopsis:

Lee Yeon-woo (Uhm Jung-hwa) merupakan seorang peguam ‘single’ yang ‘classy’ & cekap. Hidup serba kemewahan & sentiasa berjaya dalam kes2 yang diurusnya. Pada suatu malam, kereta yang dipandunya terbabas kerana mengelak seekor anak kucing & dia terlibat dalam kemalangan.

Setelah Yeon-woo sedar, dia berada di dalam stesyen perantaraan untuk dibawa ke syurga. Kelam kabut Yeon-woo apabila mengetahui dia telah mati. Namun begitu di atas kesilapan teknikal, Jung-hwa mati terlalu awal kerana kesilapan pengurusan.

Yeon-woo diberi peluang ke-2 untuk kembali ke dunia tetapi dia terpaksa menumpang tubuh seorang individu yang juga manghadapi masalah sepertinya selama 1 bulan sebelum dia kembali kepada keadaan asal. Segala gerak-geri Yeon-woo diawasi oleh pengurus kematian (Kim Sang-ho) dalam proses memperbaiki kesilapan kematian yang berlaku.

Yeon-woo akhirnya kembali ke dunia nyata. Kecewanya dia apabila mendapati statusnya berubah. Dia menumpang badan seorang surirumah yang telah berkahwin seawal usia 18 tahun, mempunyai 2 orang anak & suami yang berpendapatan rendah.

Dari situ, bermulalah episod kelam-kabut Yeon-woo yang menjalani kehidupan miskin, berhadapan dengan karenah anak2, berkawan dengan jiran2 ‘kaki membawang’ & bersama suami kacak yang penyayang. Demi kembali ke kehidupan asal, terpaksa Yeon-woo menghadap semua keadaan ini selama sebulan.

Sebuah filem kekeluargaan yang sesuai untuk tontonan keluarga, khususnya peminat kdrama yang meminati genre humor.

Kredit: Fizzi Gonzalez

ps: ada ke yg minat movie format macam ni gaisss???
☺️☺️☺️

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top