Nier: Automata Ver1.1a (2017)

 

Tajuk: Nier: Automata Ver1.1a (2017)
#actionthriller #scifi #combat #fantasy
(8 episod)

“NieR: Automata” ialah permainan video lakonan aksi Jepun yang dibangunkan oleh PlatinumGames dan diterbitkan oleh Square Enix. Ia dikeluarkan pada tahun 2017 dan dengan cepat menjadi kejayaan kritikal dan komersial. Permainan ini juga telah diadaptasi menjadi siri anime.

Siri anime ini diilhamkan oleh NieR: Automata open world action-RPG 2017. Ia diarahkan oleh Ryouji Masuyama (Blend S, Penolong pengarah The Idolmaster: Cinderella Girls) dengan pencipta NieR: Automata Yoko Taro sebagai penulis skrip siri bersama Masuyama. Kakitangan utama lain termasuk Jun Nakai (Lord El-Melloi II’s Case Files {Rail Zeppelin} Grace note) sebagai pereka watak dan ketua pengarah animasi dan MONACA (Assassin’s Pride) sebagai komposer muzik. A-1 Pictures bertanggungjawab ke atas pengeluaran animasi.

Anime ini berlatarkan dunia pasca apokaliptik di mana android yang dicipta oleh manusia melawan bentuk kehidupan mesin untuk menuntut semula planet ini untuk manusia. Watak utama protagonis wanita bernama 2B, bersama rakannya 9S, sambil mereka menerokai runtuhan tamadun manusia dan mendedahkan kebenaran tentang pencipta mereka dan dunia yang mereka tinggali.

Pada tahun 5012, Bumi tiba-tiba diceroboh dari langit oleh makhluk luar angkasa yang dikenali sebagai Alien, bersama-sama dengan ciptaan mereka, Machine Lifeforms. Ini membawa manusia ke ambang kepupusan, dengan hanya sebilangan kecil yang terselamat berlindung di bulan. Mereka menganjurkan serangan balas, menggunakan askar android untuk merampas semula Bumi.

Walau bagaimanapun, peperangan mencapai jalan buntu apabila Machine Lifeforms terus berkembang tanpa penghujung. Sebagai tindak balas, manusia membangunkan unit baharu askar android yang dikenali sebagai YoRHa, yang berfungsi sebagai senjata muktamad.

Sebagai sebahagian daripada misi mereka, 2B baru dihantar ke Bumi, di mana dia menyertai 9S, seorang penganalisis yang ditempatkan di sana. Semasa dalam misi ini, mereka menghadapi pelbagai fenomena misteri dengan pertempuran mereka yang tidak putus-putus demi kemanusiaan.

Anime ini menampilkan pertempuran aksi pantas, penerokaan dan naratif yang mendalam dengan pelbagai pengakhiran. Para watak boleh menaik taraf android mereka dengan kebolehan, senjata dan perisai baharu untuk melawan robot musuh yang berkuasa yang berkeliaran di dunia.

Permainan dan anime ini telah dipuji kerana penceritaan mereka yang unik, karya seni yang cantik, dan sistem pertempuran yang menarik. Mereka juga terkenal kerana menangani tema yang kompleks seperti sifat kemanusiaan, kesan peperangan terhadap masyarakat, dan makna kesedaran.

“NieR: Automata Ver1.1a” ialah anime yang menawan kerana menawarkan cerita yang mendalam dan membangkitkan pemikiran. Ia amat disyorkan untuk peminat anime yang suka aksi kombat dan sci-fi.

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top