POSEIDON (2006)

Kapal Mewah RMS Poseidon tenang membelah Lautan Pasifik dalam perjalanan pulang ke New York. Di dalamnya, di sebuah “ballroom” para pengunjung dan anak kapal sedang bersukaria dalam satu parti menyambut Tahun Baru. Tatkala kesemuanya sibuk menyanyi, menari bersama penyanyi terkenal Fergie (penyanyi wanita dari Black Eye Peas)…diatas anjungan (bridge), seorang pegawai melihat satu ombak besar “rough wave” menghampiri Poseidon. Dia memberikan arahan pusing ke “Starboard” tetapi, kemaraan ombak terlalu laju menghentam badan Poseidon lalu ianya terbalik.
Bencana berlaku! Kapal terbalik “capsize” dengan bahagian buritannya berada diatas. Semua yang berada di anjungan mati serta merta. Kekecohan berlaku di Ballroom, huru-hara segalanya tunggang terbalik. Terdapat ramai yang cedera dan mati. Kapten Brafford mengeluarkan arahan supaya mereka yang terselamat duduk diam-diam di Ballroom sementara menunggu pasukan penyelamat. Yakin sungguh dia bahawa badan kapal ini mampu menahan tekanan air.
Namun tidak bagi Datuk Bandar Robert Ramsey. Dia bertindak mencari anaknya yang terperangkap di bilik kasino, dan seterusnya membawa mereka keluar dari kapal yang dah nak tenggelam ni. Turut sama mengikutinya ialah Dylan (bekas NAVY), Nelson (Arkitek), Maggie dan anaknya Connor. Mereka menemui Jane (anak Robert), Chris (tunang Jane), dan Elena. 8 dari mereka meneruskan pencarian jalan keluar melalui lorong-lorong yang berselirat dengan mayat, barang-barang dan juga air laut.
Beruntung juga kerana Robert adalah bekas ahli bomba, Dylan bekas Navy dan Nelson seorang arkitek. Mereka biasa melalui tekanan dan mampu menangani sebarang situasi. Manakala, suasana di Ballroom menjadi kritikal apabila badan kapal tidak lagi mampu menahan tekanan air, lalu meledak. Kesemuanya mati.
Dan apa pula nasib mereka berlapan dalam usaha mencari jalan keluar?. Adakah mereka berjaya? Filem ini bergenre “action disaster”, diambil dari sebuah buku tulisan Paul Gallico, diadaptasi dari peristiwa karamnya Kapal RMS Queen Mary pada tahun 1947. Pernah tonton di slot Mega Movie TV3 lama dulu.
{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top