Show Me The Ghost (2021)

Show Me the Ghost (2021)

Yeji dan Hodu dua orang kawan rapat sedang mencari kerja, si Hodu menjadi part time di sebuah kedai berkonsepkan mart dan si Yeji, sedang mencari perkerjaan tetapi gagal, mereka mengumpul duit mencari sebuah rumah sewa.

.
Di satu malam Yeji datang balik dari temuduga dalam keadaan hujan, dia menangis-nangis, dia terus berjumpa dengan Hodu di tempat kerjanya, semasa perjalanan ke kedai, si Hodu sibuk dengan kerja-kerjanya di kedai, menyusun barang-barang, melayan pelanggan, tetapi satu keadaan pelik dan menakutkan berlaku, Hodu telah didatangi oleh pakcik tua, disapanya pakcik tu dudu kaku. Hal menyebabkan Hodu menjadi takut, di waktu malam hanya dia dan pakcik itu di dalam kedai, lampu kedai tiba-tiba terpadam, Kelihatan dimukanya ketakutan dan seram dia toleh ke kiri, kelihatan lembaga perempuan sedang menghdapnya dia menjerit, tiba-tiba itu datang kepadanya dan menangis, rupa-rupanya itu adalah Yeji yg pulang dari temuduga kerja.

.
Hodu memujuk Yeji mengapa dia menangis, Yeji memberi tahu ditolak dalam temuduga itu, sedangkan Yeji seorang pelajar Universiti yang cemarlang malah aktif dalam kokuriklum universiti, ini bukan kali pertama dia ditolak bekerja, tetapi sudah berkali-kali, Hodu cuba lagi memujuk Yeji, dia memberi tahu bahawa dia telah dapat menyewa sebuah rumah yang besar dan cantik, malah kos sewa rumah itu sangat murah. hal ini membuatkan Yeji berhenti dari menangis. Selepas itu mereka berdua pergi ke rumah yang mereka baru sewa.

.
Semasa di rumah, Yeji baru bangun dari tidurnya di ruangan tamu, Hodu pula menghidangkan makanan kepada Yeji, rupanya si Hodu seorang lelaki yang pandai memasak macam tak puashati dan berasa amat pelik sekali, sambik makan-makan, si Hodu bagi tahu yg rumah dia sewa itu dapat murah, si Yeji rasa pelik mengapa Hodu dapat menyewa dengan harga yang amat murah sekali sedangkan rumah itu kos nya lebih mahal jika ikut harga pasaran, satu rumah dia lihat-lihat kalau ada-ada yang tak kena, tapi semuanya dalam keadaan macam biasa.

.
Dalam masa yang sama si Yeji masih lagi bersedih kerana tiada pekerjaan, Hodu memberi cadangan bahawa Yeji seeloknya pulang tinggal bersama keluarganya di kampung, tetapi Yeji marah balik kepada Hodu, dia tak nak balik ke kampung dengan nada yang keras. kehkehkehkeh, time ni memang kelakar gaisss.

.
Maka mereka berdua tinggal di rumah itu, pada satu hari Hodu telah pergi ke sebuah bilik atas di rumahnya dia diganggu oleh satu lembaga, dia melihat tangan lembaga itu pada tingkap bilik dia membuka tingkap itu dia terperanjat lalu menundukkan kepala kerana ada lelaki dari bangunan sebelah sedang memerhatinya, tetapi dalam masa yang sama lelaki berkaca mata itu turut terperanjat. Hudo bangun dari tempat jatuhnya dia menyapa jiran di sebelah rumahnya itu, datang pula si Yeji dia terus menutup tingkap itu.

.
Ada banyak lagi kejadian pelik berlaku sepanjang mereka tinggal di rumah itu, semasa Hudo sedang mandi-mandi tiba-tiba lampu dalam tab mandinya berkelip-kelip seolah-olah ada orang yang sedang bermain switch on/off lampu. Dia marah-marah disangkakan Yeji yang main lampu itu. Dengan tak pakai apa-apa dia terus keluar dari washroom didatapi tiada siapa yang ada di luar. Kehkehkehkeh.

.
Pada hari berikutnya Hudo dan Yeji dok sembang-sembang sambil makan di ruang tamu, sedang elok-elok dia makan si Hudo terbau sesuatu yang kurang menyenangkan, dia cuba menghidu adakah bau itu datang daripadanya, tetapi tiada, dibaunya pada Yeji pon takde bau itu, lalu dia geladah menghidu seluruh rumahnya di dapur, di bilik air pon tiada, sehingga dia naik ke bilik atas rumahnya dia menghidu dan dapat kesan bahawa bau itu datang di katil bilik itu, tiba-tiba tilam di katil itu bergerak-gerak seperti ada orang mengetuk dari satu sisi yang lagi satu. Titiba datang si Yeji bersama sebilah pisau membelah tilam itu, tiba-tiba keluar kepala merpati dari belahan itu lalu bertebangan merpatu itu di dalam bilik ini membuatkan mereka berdua berasa takut lalu menjerit bertimpiaran berlari keluar meniggalkan rumah itu. Mereka berdua berlari terus ke rumah jiran sebelah rumahnya.

.
Apabila di rumahnya jirannya itu mereka bercerita apa yang dialaminya tetapi jirannya itu nampak semacam aje, tak banyak cakap dan tak banyak respond dengan mereka berdua.

.
Dengan kepandaian dengan cekap berfikir, Yeji telah meminta Hodu memanggil orang yang menyewa rumah untuk berjumpa, kali ini mereka berdua bertekad hendak keluar dari rumah itu, semasa perjumpaan di sebuah restoran, tuan rumah itu buat muka bodoh ajee, si Yeji satu badan angin nak mintak duit deposit yang dibayarnya bersama Hudo, tuan rumah itu telah menunjukkan dokumen perjanjian bahawa mereka tidak boleh mendapat duit mereka kembali sehingga lebih tiga tahun. Habis Hudo dimarahnya, hahahaha. Dengan ketiadaan wang simpanan dan pekerjaan yang tetap mereka tidak dapat pergi kemana-mana dan kembali tingga ke rumah yang berhantu itu.

.
Gaiss, korang layan cerita comedy horror ni, the end ada plot twist, kehkehkeh, korang layan bagaimana mereka berdua settledkan masalah mereka dengan kebijaksanaan yang ada, hahahahaha.

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top