THE DARK (2018)

Gadis bernama Mina di pukul dengan kejam dan ditinggal kan untuk mati di sebuah hutan kembali bangkit dan menghantui penduduk di sebuah pekan kecil.. sehingga kan ia ibarat urban legend di sana.

.
Filem zombie ke nie? Ok filem ini unik sikit Mina seakan zombie dan kanibal tetapi dia masih mempunyai ciri2 manusia dan ia mengingatkan aku pada filem Warm Bodies. Konsep yang sama tetapi tetap ada kelainan.

.
Pengenalan Mina dengan seorang remaja buta yang juga mangsa culik mengubah kehidupan Mina.. bukan itu sahaja ciri2 ganas pada Mina juga berubah. Sebagai contoh dari kanibal ia mencuba makanan manusia normal, dia merasa kesakitan.. dia kan dah mati mana ada rasa sakit kan. Jadi kasih sayang dia pada remaja buta membuatkan dia mengalami perubahan.

.
Mina kehidupan asal nya seorang remaja yang dipinggirkqn oleh ibunya sendiri. Dan kematian dia berpunca daripada tindakan kekasih ibunya. Remaja lelaki itu pula setia pada penculik nya.. adakah kerana dia takut atau juga layanan dari penculiknya. Jadi selain horror yang ingin di tonjolkan focus filem ini ialah pada sifat kasih sayang dan kesetiaan.

.
Permulaan filem ini agak perrlahan dan ia semakin menarik bila di pertengahan. Bagi aku ia bukan filem horror zombie tetapi lebih kepada horror fantasy… Mungkin tidak sesuai untuk hardcore fan zombie yang nak kan kegilaan, keganasan dan huru hara.. tapi jika hendak kelainan ini antara filem nya…tapi sebenarnya dalam filem ini ada juga aksi ganas dari Mina yer . Bukan tiada langsung

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top