THE GHOST HOUSE (2017)

THE GHOST HOUSE (2017)

Sebuah percutian bertukar menjadi mimpi terburuk kepada sepasang kekasih apabila mereka telah mengganggu “RUMAH HANTU” tempat bersemadinya roh-roh yang jahat.

Kita sedia maklum yang negara-negara Asia termasuklah Malaysia kaya dengan nilai-nilai kebudayaan, kesenian dan warisan. Tidak juga kurang hebatnya dengan kepercayaan mistik dari zaman nenek moyang lagi. Sebagai contoh penggunaan nama “Rumah Hantu” di dalam filem ini sebenarnya merujuk kepada kuil kecil/tokong yang disediakan untuk roh-roh yang tidak tenang agar mereka dapat bersemadi dengan tenang di dalam tokong kecil itu dan tidak mengganggu alam manusia.

Filem dimulakan dengan sepasang kekasih Julie (Scout Taylor Compton) dan Scout (James Hébert) yang sedang dalam percutian di Thailand. Peristiwa ngeri bakal menimpa pasangan ini ketika mereka bertemu dengan dua lelaki Inggeris di hotel yang sama mereka duduki. Tanpa mengenali latar belakang dua lelaki tadi, Julie dan Scout nampak begitu mesra dan terpedaya dengan tawaran dua lelaki tersebut untuk keluar dan berseronok bersama-sama sambil menikmati pemandangan kota dan kehidupan masyarakat di Thailand.

Kemudian Julie dan Scout diajak ke tempat yang lebih mencabar dan menarik. Tanpa berfikir panjang, Julie dan Scout menurut sahaja sehinggalah mereka tiba di sebuah hutan yang jauh dan terpencil dari koto dan disitu terdapat sebuah kawasan perkuburan yang telah lama ditinggalkan dan tempat itu diberi nama “GHOST HOUSE” iaitu rumah hantu tempat persemadian roh-roh yang tidak tenang dan tidak dapat pergi ke alam barzakh.

Kerana ketaksuban Julie terhadap benda-benda dan perkara-perkara mistik, secara tidak sengaja dia telah mengganggu dan melepaskan roh jahat yang menduduki salah satu Rumah Hantu disitu. Sebenarnya, sebelum kejadian ngeri itu terjadi, dua lelaki Inggeris tersebut telah melarikan diri dahulu dan meninggalkan Julie serta Scout di hutan itu. Seperti ada sesuatu yang telah disembunyikan oleh dua lelaki tersebut.

Siapakah roh jahat yang Julie telah lepaskan itu? Mengapakah dua lelaki Inggeris tadi membawa Julie dan Scout ke tanah perkuburan tersebut dan kemudian lari meninggalkan mereka? Dapatkah Julie dan Scout kembali ke tanah air mereka dengan selamat setelah diekori dan diganggu oleh roh jahat itu?

 

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top