The Maid (2005)

THE MAID (2005)

Masyarakat Cina di seluruh dunia percaya yang PINTU NERAKA akan dibuka dan semua roh-roh akan keluar daripada alam kubur atau alam ghaib ketika “PERAYAAN BULAN HANTU”.

Sebuah kisah yang sangat menarik! “THE MAID” ini adalah tentang Rosa Dimaano, 18 tahun (lakonan artis mix dari Filipina/Itali Alessandra de Rossi), dari Filipina yang baru sahaja tiba di Singapura dan bekerja sebagai orang gaji di rumah keluarga Teo, sepasang suami isteri yang mempunyai seorang anak lelaki yang mental.

Kebetulan ketika kedatangan Rosa di Singapura, jatuh pada “BULAN HANTU”. Kerana kecuaiannya dan kenaifannya, Rosa telah melanggar salah satu pantang larang Bulan Hantu tersebut.

Mengikut kepercayaan masyarakat Cina yang beragama Tao, PINTU NERAKA akan dibuka pada hari pertama bulan July dan semua roh-roh yang bebas dan mencari makanan yang dipersembahkan kepada mereka. Bukan itu sahaja, roh-roh ini juga akan keluar mencari dan membalas dendam terhadap mereka yang pernah berbuat jahat kepada roh-roh ini sebelum mereka mati.

Hari kedua dia bekerja, dia telah menyapu sisa baki dari bahan persembahan yang dibakar untuk menyambut Pesta Bulan Hantu di hadapan rumah majikannya. Rosa dimarahi oleh majikannya kerana tindakannya itu akan membawa “SIAL” dan “NASIB BURUK” kepadanya. Sejak peristiwa itu, Rosa mula dihantui pelbagai penampakan yang menakutkan. Makan, tidur, kerjanya semuanya terganggu.

Suatu hari, dia didatangi oleh seorang wanita yang juga merupakan orang gaji di rumah jirannya. Wanita tersebut kelihatan agak ketakutan setiap kali ternampak Rosa. Dan akhirnya satu hari Rosa dapat juga berbual sekejap dengan wanita itu dan ternyata dirumah majikan Rosa tersimpan satu rahsia yang sangat menakutkan!

APAKAH RAHSIA YANG SANGAT MENAKUTKAN ITU??

Anda harus tonton sendiri filem ini untuk mengetahui kisah selanjutnya dan bagaimanakah nasib Rosa akhirnya nanti.

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top