THE SILENCED (2015)

THE SILENCED/THE LOST GILRS (2015)

Berlatarbelakangkan tahun 1938 di Gyeongseong, semasa pemerintahan Jepun ini mengisahkan seorang gadis bernama Joo-ran (lakonan Park Bo-young) yang menghidap penyakit TB pindah ke sebuah sekolah asrama yang tempatnya sangat terpencil dan berada di tengah-tengah kawasan hutan.

Di sekolah tersebut semua pelajar wajib menggunakan nama Jepun sebagai nama panggilan dan nama panggilan Joo-ran adalah Shizuka.

Suatu hari dia mendapati satu persatu pelajar hilang dari asrama dan dia pula sentiasa dibayangi dengan penampakan gadis yang mengerikan dalam keadaan basah. Dia juga berasa pelik bagaimana penyakit TB nya tiba-tiba boleh sembuh dan seolah-olah ada satu kuasa yang kuat dan jahat menguasai badannya membuatkan dia kekadang hilang kawalan.

Sejak itu, dia mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena dengan sekolah tersebut dan dengan bantuan kawan baiknya Kazue (lakonan Park So-dam), mereka berusaha mengungkap rahsia hitam yang disembunyikan oleh pihak sekolah

Walaupun plot cerita dimulakan dengan agak perlahan, jalan ceritanya masih menarik ditambah dengan suasana yang suram, hening, tegang, menyedihkan dan bagi yang kali pertama layan cerita ini pasti akan berteka teki dan kusyuk layan sampai habis!

Sesuai ditonton bersama famili.

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top