The Third Murder (2017)

The Third Murder (2017)

Sekarang orang sibuk pasal isu kes mandatori dihapuskan dan ada relate dengan undang-undang kannn, moh layan citaa ni gaaissss.

.
Shigemori (Masaharu Fukuyama) ialah seorang peguam bela yang ditugaskan untuk kes Misumi (Koji Yakusho), seorang pekerja kilang yang telah membu-nuh bosnya dan membakar mayat.

.
Kesalahan Misumi tidak diragui – dia telah mengaku melakukan pembu-nuhan itu, dan sebelum ini menghabiskan 30 tahun di penjara kerana kes pembu-nuhan berasingan. Melarikan diri daripada hukuman ma-ti akan memerlukan motif Misumi dijelaskan – tetapi pembu-nuh itu terus mengubah ceritanya setiap kali memberi keterangan, maknanya setiap kali berjumpa memberi keterangan kadang berubah kadang macam tak lengkap.

.
The Third Murder bukanlah filem typical undang-undang, di mana seorang peguam yang kuat berjuang melawan masa untuk membuktikan klien mereka tidak bersalah. Sebaliknya tumpuannya kurang pada ‘siapa’ dan ‘apa’ dan lebih kepada ‘mengapa’.

Ia tidak mempersoalkan soalan yang diharapkan dari perspektif itu: mengapa Misumi menarik nyawa bos lamanya tidak relevan kerana motifnya penting.

.
Kore-eda (pengarah) memberi gambaran sistem undang-undang di mana kebenaran adalah kurang penting daripada naratif yang boleh dipercayai. Bagi Misumi, perbezaan antara kehidupan dalam penjara atau hukuman ma-ti adalah sama ada dia membu-nuh seorang lelaki untuk mencuri dompetnya, atau membu-nuh lelaki itu dan kemudian mencuri dompet itu sebagai satu renungan.

.
Yang kemudiannya mencadangkan jen-ayah lain, yang membawa kelonggaran yang lebih besar daripada motif mencu-ri. Ia adalah pendekatan pertahanan yang Shigemori ingin ambil, tetapi yang menjadi semakin sukar apabila lebih banyak bukti dan keterangan muncul. Ia adalah satu proses yang tidak selesa untuk dilihat, menunjukkan dengan tegas bahawa kebenaran tidak relevan dengan keadilan.

.
Oleh kerana nampaknya tidak ada keraguan tentang pembu-nuh itu – disebabkan pengakuan Misumi, The Third Murder pada mulanya tidak menyentuh soal bersalah atau tidak bersalah. Naratif itu memperkenalkan dirinya, sebaliknya, sebagai prihatin dengan menunjukkan cara peguam bermain dengan undang-undang untuk membuka kemungkinan untuk memenangi kes.

.
Dengan cara ini The Third Murder secara halus mencungkil bahawa sistem keadilan, sekurang-kurangnya di mata peguam, pertama sekali adalah medan permainan simbolik – permainan catur untuk dimainkan di hadapan hakim dengan penanda bahagian-bahagian kecil.

.
Banyak kisah di dalam cerita ini, keluarga peguam dengan peguam-peguam, ayah nya Shigemori seorang hakim banyak mengajar tentang falsafah keadilan sanggup datang jauh tidur di office anaknya, Shigemori mempunyai anak perempuan 14 tahun bermasalah, masalah keruntuhan rumah tangga.

.
Misumi pula ada juga seorang anak perempuan, kerap diberinya wang di kampung, baik hati seorang penggemar haiwan, suka membela burung di sangkar, apabila burungnya ma-ti, boleh buat kubur untuk burungnya.

.
Boss Misumi ada seorang anak perempuan berkaki tempang dan isteri, mereka berdua sangat sayangkan ayah dan suaminya, namun Misumi boleh claim yg wife boss dia bagi upah untuk bu-nuh si suaminya, disebalik itu ada cerita lain daripada anaknya buat korang rasa tergamam.

Pengakhiran cerita membuatkan korang tak boleh move on, sebab cerita ini sangat cerdik, dia memberikan korang persoalan seribu-satu tanda tanya.

Filem ini telah banyak memenangi anugerah di Jepon, sebanyak 6 anugerah.

Ps: buat korang yg minat citer thriller drama dan perundangan ini, boleh layaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan.

shorturl.at/flH36

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top