TYPHOON (2022)

Memang kena dengan mood nak tonton filem ni, sedang hujan lebat dengan angin galak bertiup. Typhoon atau Da Tai Feng membawakan tema bencana alam dan survival yang dilalui oleh sebuah keluarga. Antara genre yang memang makcik suka sangat.
Zhang Yi Fang, ketua Rescue Team dalam perjalanan untuk bercuti ke kawasan pantai bersama isterinya Lijie, anak perempuannya Zhang XinYao dan anak lelakinya Zhang Yitian. Ketika di dalam perjalanan, mereka menerima berita yang ribut Taufan Mila mula menghampiri kawasan pantai. Sudah terlambat untuk berpatah balik, bertambah malang apabila mereka ditimpa kecelakaan. Dalam kemalangan itu, mereka kehilangan Yitian.
10 tahun berlalu…kematian Yitian masih diratapi oleh mereka sekeluarga. Trauma! Yi Fang berhenti dari Rescue Team dan membuka sebuah bengkel bersama sepupunya Xia yang gila mengkaji taufan. Pada hari ni, harijadi Yao yang ke 18 tahun, Lijie menghantar memorandum penceraian. Alkisahnya, sejak kematian Yitian, rumahtangga mereka berantakan dan Lijie memilih untuk tinggal berasingan.
Ketika amaran taufan di keluarkan, Xia telah menganalisis bahawa kali ini, Taufan Mila dianggarkan yang terkuat dalam tempoh 30 tahun. Dan Yi Fang apalagi cepat-cepat menghubungi Lijie, supaya segera berlindung. Alangkah terperanjat dia, bila Lijie beritahu yang dia kemalangan di tengah lebuh raya yang sunyi (sunyilah sebab amaran bencana dah dikeluarkan, dan semua orang dah berlindung, termasuklah polis) dan anak mereka Xinyao telah diculik….
Maka, bermulalah babak suspen dan aksi seorang seorang bapa yang berusaha menyelamatkan isteri dan anaknya di dalam bencana. Ada satu babak tu, Ferris Wheel tercabut dan bergolek atas jalan raya, boleh pula ikut kereta yang mereka naiki.
Durasi filem 1 jam 13 minit…mula-mula lagi dah dihidangkan dengan babak kemalangan mereka sekeluarga, kemudian beransur kepada aksi menyelamat. Elemen kasih sayang dan kekeluargaan yang sangat kuat. Bila Yi Fang dan Lijie saling berpandangan dan melalui mata sahaja terungkap yang mereka masih mencintai antara satu sama lain. Memang bestlah filem ni. Peduliklah CGI nya tu berterabur ke apa, yang penting makcik suko!
From the river to the sea, ๐Ÿ‰ will be free
{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top