CART (2014)

CART (2014)

BERDASARKAN KISAH BENAR

Filem yang penuh emosi..kesungguhan dan penderitaan mereka melakukan mogok dan demonstrasi bagi mempertahankan hak mereka sebagai buruh cukup memberi kesan!

Yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin..ketidakadilan dalam sistem sesebuah organisasi syarikat termasuk perlakuan kasar terhadap pekerja…bukanlah sesuatu yang baharu lagi malah ia kerap berlaku dimana-mana pun!

“CART (2014)” adalah filem yang berdasarkan PERISTIWA SEBENAR, berlaku pada 2007 di sebuah supermarket besar, The Mart di Korea.

Mengisahkan tentang sekumpulan pekerja kontrak yang dimonopoli oleh kaum wanita, melakukan mogok kerja disebabkan pihak pengurusan The Mart menghentikan mereka secara tiba² sebelum kontrak mereka tamat. Siapa yang tidak marah dan berang bila satu²nya punca pendapatan kita ketika itu ditarik secara tiba² tanpa alasan yang munasabah!

Sesuai dengan genre yang selalu ditampilkan oleh pengarah filem ini, Boo Ji-Young yang memang dikenali dengan usaha beliau mengetengahkan isu² sivik dan sosial kemudian diserap ke dalam filem beliau. Malah hasil karyanya kebanyakkannya diiktiraf diperingkat antarabangsa.

Dalam filem ini, kita akan melihat bagaimana kesemua pekerja kontrak ini bekerja dengan bersungguh-sungguh, jujur dan menjaga etika pekerjaan mereka.

“CUSTOMER IS THE KING! WORK FOR CUSTOMER SATISFACTION”!! Itulah motto The Mart.

Sebelum berlakunya mogok ini, mereka dijanjikan oleh pihak atasan akan diberikan status pekerja tetap sekiranya menunjukkan prestasi yang baik. Namun janji hanya tinggal janji dan kini mereka terpaksa berhadapan dengan pihak pengurusan yang tidak jujur dan telus!

Konflik tidak terhenti di situ sahaja, banyak lagi masalah dalaman yang dihadapi oleh pekerja² kontrak tersebut, ada yang gajinya dipotong pun ye..ada yang dari kerja sepenuh masa diturunkan jadi separuh masa.

Bagi yang tidak mampu untuk melawan, mereka akur sahaja dan terima pampasan seadanya kemudian mencari pekerjaan lain.

Yang paling menarik dan kemuncak penting filem ini, mereka akhirnya bergabung dan bersatu semula berjuang bersama-sama mendapatkan hak mereka semula!

Sememangnya ia sebuah filem yang layak ditonton seisi keluarga kerana storyline yang berbeza dan paling penting ia menyentuh isu kemanusiaan.

Dari filem ini juga ada moral yang kita boleh ambil sebagai iktibar dan inspirasi. Dalam sesuatu apa pun yang kita lakukan, jangan sekali-kali berputus asa dan kita perlu tetap memperjuangkan hak melalui proses dan tindakan yang matang bila menghadapi situasi yang tidak adil.

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top