Leftenan Adnan Remastered (2020)

Leftenan Adnan Remastered (2020)

Tahukah anda kini boleh menikmati filem lagenda ”LEFTENAN ADNAN” versi yang lebih segar dengan definisi tinggi (HD), penambahbaikan VFX/CGI dan Audio yang lebih padu dan mantap? Dan versi remastered ini boleh ditonton di Viu Malaysia!

22 tahun telah berlalu dan kisah Leftenan Adnan dalam filem ini masih merupakan salah satu filem bergenre sejarah dan peperangan TERBAIK yang industri tanah air kita pernah hasilkan.

Kita sedia maklum Leftenan Adnan bin Saidi adalah pahlawan sejati dan wira negara yang banyak meninggalkan kesan kepada tanah Melayu. Pengorbanan dan jasanya memimpin pasukan askar mempertahankan Bukit Candu dalam menghalang kemaraan tentera jepun dalam pertempuran Pasir Panjang Singapura masih dikenang hingga ke saat ini.

Beliau juga dikenali diantara orang pertama menyertai Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) ketika penubuhan RAMD pada tahun 1933. Ketika itu beliau baru berumur 18 tahun.

Ketangkasan dan kehebatan beliau dalam mengatur strategi peperangan menyebabkan musuh yang paling digeruni iaitu Jepun hampir berundur.

Walaubagaimanapun Leftenan Adnan akhirnya terbunuh dan mati syahid namun pencapaiannya berserta regimen askar dibawah pimpinannya berjaya menumpaskan lebih dari 800 askar Jepun.

Bagi menghargai dan sebagai tanda ingatan rakyat Malaysia dan Singapura terhadap perjuangan kemerdekaan Leftenan Adnan dan askar-askar yang berperang bersamanya ketika itu, maka terhasillah senaskah filem berkonsepkan patriotik bertajuk “Leftenan Adnan” arahan Aziz M Osman pada tahun 2000.

Nahh..bagi yang belum lagi menonton versi baru REMASTERED 2020 ini..jom kita sama-sama kita tonton semula!

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top