MOLLY’S GAME (2017)

MOLLY’S GAME (2017)

BERDASARKAN DARI KISAH BENAR

“Do you know me? I am Molly Bloom.” Seorang penjenayah yang menjadi sasaran FBI. Dia yang juga merupakan seorang Atlet Ski pada zaman remajanya yang akhirnya menjadi seorang pemain poker yang hebat setelah terpaksa berundur dari karier Ski akibat dari kecederaan tulang belakang yang dialaminya yang hampir meragut nyawanya dan terpaksa menguburkan impiannya untuk menjadi juara sukan Olimpik pada tahun 2002.

Sebuah filem bergenre jenayah biografi yang diadaptasi dari kisah benar ini mengisahkan tentang kehidupan Molly Bloom (Jessica Chastain- Goshh! She’s soo pretty) seorang gadis yang dingin, sangat berbeza dengan gadis² yang sebayanya, mempunyai kisah lampau gelap, tidak mudah didekati dan tidak mudah mempercayai orang disekelilingnya..(apa yang min boleh simpulkan disini tentang faktor karektor Molly yang menyebabkan dia jadi seperti ini pun disebabkan didikan ayahnya yang terlalu tegas dan bersikap kasar dengannya, tidak seperti adik beradiknya yang lain)

Setelah Molly berpindah ke LA, dia telah bekerja sebagai seorang pelayan di sebuah kelab malam yang terkenal di ibu kota LA yang juga dikenali dengan permainan poker underground (perniagaan haram) dikalangan pelanggan² tetap di kelab itu. Bermula disinilah karier dia sebagai seorang pemain poker profesional bermula.

Kebijaksanaan dan kecerdasan yang dimiliki Molly membuatkan dia cepat mahir dan pakar dalam permainan poker sehingga dia dapat membina empayar perniagaan poker nya sendiri dengan bantuan seorang rakan bisnesnya, Dean. Tapi disebabkan kelab yang dikendalikan nya terlibat dengan perjudian haram dan mafia menyebabkan dia menjadi sasaran FBI ketika itu.

Perniagaan poker Molly ketika itu juga sangat dikenali dikalangan VVIP yang merupakan orang² yang terkaya diseluruh dunia. Bukan setakat itu sahaja, kemasyhuran kelab dia juga sentiasa dipenuhi dengan kunjungan para selebriti Hollywood yang terkenal, bintang² sukan dan ahli² perniagaan yang berpengaruh.

Namun, nasib malang menimpa Molly apabila salah seorang pelanggan tetapnya rupanya seorang mafia Russia yang dikehendaki oleh pihak FBI dan secara tidak langsung Molly telah menjadi suspect dan dituduh terlibat dalam aktiviti mafia. Dan bermula dari sini lah, IDRIS ELBA membawa watak sebagai peguambela yang bernama Charlie Jaffer bekerjasama dengan Molly untuk membersihkan namanya.

Pacing cerita dalam filem ini for me agak seimbang, tak slow sangat dan tak rancak sangat. Memang sesuai dengan kisahnya. Walaupun durasinya 2 jam 30 minit, kita disajikan dengan hampir keseluruhan kisah Molly di dalam filem ini, cukup terperinci dari kisah silam remajanya, karakternya, awal² penglibatannya dalam dunia poker, kemudian menjadi seorang RATU POKER dalam dunia underground poker dan akhirnya ditangkap oleh FBI. Semua ini boleh buat kita merasakan kita duduk disebelah Molly sahaja menelusuri kehidupannya. Pemilihan pelakon²nya pun TOP NOTCH!

Selain itu juga, plotnya yang jelas dan padat itu tidak memberi ruang kebosanan (pada min lah..orang lain tak pastilah kan?) Namun, detail² kecil inilah yang sebenarnya sangat penting untuk kita fokus, hayati dan fahami. YANG PASTINYA, ia sebuah kisah yang cukup memikat hati, menarik dan menghiburkan! Sesuai untuk tontonan umum.

 

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top