Spirits’ Homecoming (2016)

Spirits’ Homecoming (2016)

~~ Berdasarkan Kisah Benar ~~

Kisah benar yang difilemkan semula ini mengenai sekumpulan gadis² muda yang dipaksa melakukan aktiviti seksual dengan askar Jepun yang merupakan sebahagian daripada sistem pelacuran yang diasaskan oleh Imperial Japanese Army di wilayahnya yang mereka jajah antara tahun 1937 dan 1945 semasa Perang Dunia (II).

Dalam filem ini kita akan dipaparkan dengan 2 garis masa yang berbeza. Satu dari tahun 1943 dan satu lagi pada 1997.

1943 – Fokus cerita kepada 2 orang gadis yang bernama Jung-min (14 thn) dan Young-hee (16 thn). Bagaimana mereka ditangkap dan dipisahkan dari keluarga mereka. Kemudian mereka dikumpulkan di kem askar Jepun bersama gadis² lain, dan bagaimana mereka diperlakukan. Sehingga satu masa mereka tidak diperlukan, mereka akan dibunuh beramai² dan dibuang.

1997 – Fokus cerita tentang gadis² yang terselamat sehingga hembusan nafas terakhir mereka. Mangsa yang terselamat ketika itu tampil untuk menceritakan semula kisah² tragis lalu dan melakukan ritual “Homecoming” untuk roh² gadis yang telah dibunuh oleh askar Jepun.

⚠️Banyak babak² dalam filem ini sangat emosional dan agak sukar untuk ditonton. Jujur kata…kisah ini memang layak dipertontonkan dan pendedahan seperti ini adalah wajar sebab ia bukan berlaku di Korea sahaja tetapi juga beberapa negara Asia lain ketika itu termasuklah negara kita sendiri di M’sia.

Mungkin sesetengah orang akan rasa takut untuk menonton kebenaran di dalam kisah filem ini tapi kisah ini memberi nilai dalam kehidupan kita yang mana kita akan berasa bersyukur sangat dapat menikmati hidup selepas zaman penjajahan.

Dan ia juga memaparkan beberapa babak yang positif dari sudut kemanusiaan dan kesetiaan dimana salah seorang askar Jepun yang masih ada naluri kemanusiaan cuba untuk membantu gadis² itu melarikan diri.

Bahkan kisah ini juga menunjukkan bagaimana gadis² tersebut menjaga hubungan sesama mereka ketika mereka dalam cengkaman askar Jepun. Paling penting, ia adalah sebahagian daripada sejarah yang perlu diketahui oleh seluruh dunia.

🔞Tidak sesuai untuk tontonan umum

**Ada satu lagi filem yang bertemakan kisah seperti ini dari China yang anda boleh cuba tonton, pun best juga. Tajuk dia The Flowers of War (2011) lakonan Christian Bale dan Ni Ni.

{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Login to rate
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Scroll to Top